فرد دریافت کننده پروتز مکمل پا دچار قطع عضو نیست ولی به دلیل بدشکلی و یا کوتاهی زیادی که در اندام تحتانی دارد، نیازمند دریافت یک وسیله کمکی است که در آن هم از اصول ساخت ارتوز استفاده می شود و هم قطعات پروتزی در ساختمان آن وجود دارد.

برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
تعریف پروتز مکمل پا
پروتز مکمل به وسیله ای گفته می شود که ترکیبی از ارتوز و پروتز می باشد به این معنی که فرد دریافت کننده پروتز مکمل دچار قطع عضو نیست ولی به دلیل بدشکلی و یا کوتاهی زیادی که در اندام تحتانی دارد، نیازمند دریافت یک وسیله کمکی است که در آن هم از اصول ساخت ارتوز استفاده می شود و هم قطعات پروتزی در ساختمان آن وجود دارد.
پروتز مکمل برای چه کسانی مناسب است؟
این نوع پروتز معمولا برای افرادی ساخته می شود که کوتاهی زیادی (بیش از 10 سانتی متر) در یکی از اندام تحتانی خود داشته باشند. این کوتاهی در اثر عوامل مختلفی مانند بیماری های بدو تولد، کوتاهی به علت شکستگی، جراحی بعد از تومور و غیره ممکن است ایجاد شود. باید دقت شود که این افراد دچار قطع عضو نیستند و معمولا بخش پا و مچ پا در آنها سالم است و توانایی تحمل بخشی از وزن بدن را دارد.
قطعات پروتزی که در پروتز مکمل پا استفاده می شود کدامند؟
قسمت اصلی یک پروتز مکمل، بخشی است که فرد عضو خود را در آن قرار می دهد و ارتباط دهنده عضو فرد با سایر قطعات و زمین می باشد. این بخش با توجه به شرایط عضو فرد باید به دقت و با مهارت و صرف زمان کافی طراحی و ساخته شود تا فرد در حین راه رفتن با پروتز مکمل احساس راحتی داشته باشد. در پروتز مکمل با توجه به میزان کوتاهی که ایجاد شده است قطعات مورد نیاز تعیین می شود بعنوان مثال ممکن است فرد نیاز به پنجه پروتزی، سه شاخ پروتزی و آداپتور دوبل داشته باشد که در کوتاهی های بیشتر به جای آداپتور دوبل می توان از لوله و کلمپ پروتزی استفاده کرد. در برخی موارد نیز که کوتاهی ایجاد شده تا نزدیکی سطح زانوی سمت سالم ادامه داشته باشد، نیاز به استفاده از مفصل زانو می باشد.
مراحل ساخت پروتز مکمل پا
مراحل ساخت این نوع پروتز نیز مانند سایر انواع پروتز های پا در سه مرحله معاینه و ارزیابی، قالبگیری، پرو و تمرین با پروتز و تحویل نهایی انجام می گردد.
مرحله اول؛ معاینه و ارزیابی
برای ساخت موفقیت آمیز یک پروتز مکمل در ابتدا نیاز به ارزیابی دقیق و بررسی شرایط فرد قطع عضو می باشد. در جلسه معاینه و ارزیابی، میزان کوتاهی فرد و همچنین شرایط اسکلتی عضلانی اندام تحتانی مورد بررسی قرار می گیرد و با توجه به یافته های حاصل طراحی مناسب برای فرد در نظر گرفته می شود. همچنین با توجه به میزان کوتاهی قطعات لازم نیز برای فرد تعیین می شود.
مرحله دوم؛ قالبگیری و اصلاح قالب
پس از معاینه و ازریابی فرد و تعیین نوع طراحی پروتز مناسب، از اندام فرد قالبگیری می شود. در مرحله قالبگیری نقاط حساس و دردناک احتمالی علامت زده می شود تا در اصلاح قالب مد نظر قرار گیرد. بعد از قالبگیری با توجه به اندام فرد و اندازه های گرفته شده در مرحله قالبگیری، اصلاح قالب انجام می شود این مرحله یکی از مهمترین مراحل در ساخت پروتز مکمل می باشد و در آن نحوه توزیع وزن روی اندام فرد مشخص می شود.
مرحله سوم؛ پرو و تمرین با پروتز
پس از اصلاح قالب و مواد ریزی، قطعات مورد نیاز روی پروتز سوار شده و فرد با آن راه می رود. در این مرحله راستای پروتز و تنظیمات مورد نیاز روی قطعات اعمال شده همچنین ارتفاع پروتز نیز به دقت مشخص می شود سپس نحوه استفاده از پروتز به فرد آموزش داده می شود و در حین مراحل تمرین اصلاحات احتمالی مورد نیاز در راستا و ارتفاع پروتز مکمل اعمال می شود و فرد به مدت حداقل دو هفته با پروتز مکمل تمرین می کند.
مرحله چهارم؛ تحویل نهایی
پس از تمرین فرد و اطمینان از درستی راستا و تنظیمات پروتز نوبت به تحویل نهایی پروتز مکمل می رسد دراین مرحله در صورت تمایل فرد کاور زیبایی روی قطعات پروتز مکمل کشیده می شود و مراحل طراحی و ساخت پروتز مکمل به اتمام می رسد.
قیمت پروتز مکمل پا
همانند سایر پروتز های اندام فوقانی و تحتانی، قیمت پروتز مکمل نیز با توجه به قطعات مورد نیاز تعیین می شود که معمولا محدوده ای بین 20 تا 50 میلیون تومان است. برای اطلاعات بیشتر از عوامل موثر بر قیمت پروتز پا می توانید مطلب زیر را در خانه پروتز مطالعه کنید
