پروتز چشم
چه افرادی به چشم مصنوعی نیاز دارند؟
در برخی موارد فرد به دلیل بیماریها ی مادرزادی، بعضی از بیماری های اکتسابی و آسیب هایی که ممکن است به حفره چشمی وارد شود مثل ضربه و یا برخورد اجسام خارجی به چشم ها ممکن است مجبور به تخلیه چشم شود. تخلیه چشم ممکن است بصورت کامل انجام شود یا اینکه بسته به میزان آسیب وارده بخشی از چشم تخلیه گردد که علاوه بر از دست رفتن بینایی، ظاهر فرد نیز آسیب می بیند.
خوشبختانه امروزه با توجه به پیشرفت های حاصل شده در زمینه پزشکی و توانبخشی می توان با استفاده از پروتز چشم یا چشم مصنوعی تا حد قابل قبولی ظاهر طبیعی فرد بازیابی کرد.
ساخت چشم مصنوعی
بعد از بهبود زخم های جراحی و برطرف شدن التهاب ناشی از جراحی که معمولا بین یک ماه تا 6 هفته زمان می برد فرد می تواند برای دریافت چشم مصنوعی به مراکز ساخت پروتز مانند خانه پروتز مراجعه می کند.
انواع چشم مصنوعی
متداول ترین انواع چشم مصنوعی بر اساس جنس آنها از شیشه و رزین اکریلیک ساخته می شوند.
روش های ساخت چشم مصنوعی بصورت سفارشی ساخت و یا پروتز های چشم آماده هستند.
چشم های مصنوعی سفارشی ساخت
روش اصولی و علمی برای ساخت پروتز چشم، بصورت سفارشی ساخت و بر اساس قالبگیری از حفره چشمی انجام می شود.
مراحل ساخت و دریافت پروتز چشم
در جلسه اول پس از معاینه و ارزیابی، با استفاده از آلژینات (ماده مخصوص قالبگیری پروتز چشم) از حفره چشم تخلیه شده قالبگیری انجام می شود همچنین اندازه گیری های لازم از چشم مقابل صورت می گیرد سپس با تبدیل قالب آلژیناتی به قالب مومی اصلاحات لازم روی آن انجام می شود تا برای مرحله پرو آماده شود.
مرحله پرو پروتز چشم
در این مرحله قالب مومی ساخته شده در حفره چشم فرد قرار داده می شود و از لحاظ اندازه و فیت بودن در حفره چشم بررسی شده و در صورت نیاز اصلاحات لازم روی آن انجام می شود همچنین محل دقیق عنبیه و رنگ آن با توجه به چشم مقابل تعیین می شود.
بعد از این مرحله پروتز مومی چشم تبدیل به پروتز آکریلیکی می شود و در حین این مراحل عنبیه و مویرگ ها در پروتز آکریلیکی در محل تعیین شده طبق رنگ انتخاب شده در مرحله پرو قرار داده می شوند.
در مرحله نهایی بعد ازاتمام ساخت پروتز آکریلیکی لازم است که این پروتز پولیش و صیقل داده شود تا برای استفاده فرد بعنوان چشم مصنوعی آماده شود و از آزردگی حفره چشم و ایجاد ترشحات اضافی جلوگیری کند
زمان پولیش چشم مصنوعی
معمولا با توجه به میزان استفاده از پروتز چشم بعد ازحدود 6 ماه نیاز به پولیش مجدد وجود دارد.
چشم های مصنوعی آماده (پیش ساخته)
نوعی دیگر از چشم های مصنوعی بصورت آماده و پیش ساخته موجود هستند که بر اساس شباهت هایی که به چشم مقابل فرد دارند انتخاب شده و به جای چشم از دست رفته جایگزین می گردند. معمولا این نوع پروتز چشم بصورت کامل ظاهر از دست رفته را جبران نمی کند و تا حدودی شبیه چشم مقابل هست. همچنین ممکن است به علت اینکه حفره چشم را کامل پر نمی کند باعث جمع شدن بافت حفره چشم شود که این امر فرد را برای دریافت پروتز های بعدی با مشکل مواجه می کند.
نکات مهم در نگهداری و مراقبت از پروتز چشم
بعد از دریافت پروتز چشم لازم است که اقدامات زیر را انجام دهید ؛
- هر روز یا دو روز یکبار پروتز چشم از حفره چشمی خارج شده و شستشو و ضد عفونی شود
- بطور مرتب حفره چشمی را شستشو دهید.
- از ضربه زدن و افتادن پروتز جلوگیری شود.
- هر 6 ماه برای پولیش مراجعه شود.
- برای جلوگیری از خشکی حفره چشمی می توان از قطره های مخصوص مثل اشک مصنوعی استفاده کرد.
طول عمر یک پروتز چشم چقدر است ؟
میزان عمر پروتز چشم بستگی به میزان استفاده و مراقبت های انجام شده در حین استفاده دارد. ولی بصورت میانگین هر پروتز چشم در صورتی که مراقبت های لازم به درستی انجام شود همچنین، حفره چشمی فرد دچار تغییرات شدید نشود، حدود 2 تا 4 سال عمر می کند
هزینه ساخت چشم مصنوعی
هزینه ساخت پروتز چشم با توجه به مواد مورد استفاده و همچنین نوع تخلیه چشم متفاوت است و ممکن است در محدوده قیمت 5 میلیون تومان تا 10 میلیون متغییر باشد
برای اطلاع از قیمت پروتز چشم متناسب با شرایط شما می توانید با کارشناسان ما در خانه پروتز تماس بگیرید.